Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δήμος Ελληνικού για την εκχώρηση του π. Αεροδρομίου


Έντονη ήταν η αντίδραση του Δήμου Ελληνικού στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του χώρου του παλιού αεροδρομίου σε Λας Βέγκας της Αττικής. Δημοσιεύουμε την ανακοίνωσή του όπως επίσης θα δημοσιεύσουμε κάθε ανακοίνωση, ψήφισμα ή τοποθέτηση σχετική με το θέμα αυτό.Θυμίζουμε ότι την Κυριακή στις 10 π.μ.στο γήπεδο μπάσκετ στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου, ο Δήμος Ελληνικού διοργανώνει εκδήλωση παρουσίαση της μελέτης του ΕΜΠ για την ανάπλαση του χώρου.

Θέση μας είναι και παραμένει το παλαιό αεροδρόμιο να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο Τώρα!.

Αραβικό «Λας Βέγκας» στο πρώην αεροδρόμιο

Αραβικό «Λας Βέγκας» επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα έγκριτων αθηναϊκών εφημερίδων:

«Υπάρχουν σκέψεις για σειρά έργων, όπως αξιοποίηση μέρους της παραλίας στο ύψος του πρώην αεροδρομίου, κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, ξενοδοχείου, συνεδριακών κέντρων, πλωτού καζίνου και μικρού αεροδρομίου που θα χρησιμοποιείται από lear jet και ιδιωτικά αεροσκάφη. Αν και δεν είναι σαφές το ακριβές ποσοστό της έκτασης, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι θα είναι τουλάχιστον 15%, ενώ μπορεί να φτάσει ίσως και το 30%. Στον υπόλοιπο χώρο θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και πάρκα».

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο κ. Γ. Παπανδρέου κατακεραύνωνε το σχέδιο Σουφλιά για τσιμεντοποίηση και ξεπούλημα του Ελληνικού στις 2 Φεβρουαρίου 2009 δεσμευόταν:
«Το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας την οριακή κατάσταση που επικρατεί και στο λεκανοπέδιο, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο, προχώρησε πρόσφατα, με θάρρος και ευθύνη, στην πρόταση για μετατροπή ολόκληρου του χώρου του Ελληνικού, σε ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης, με πράσινο και υποδομές που θα υποστηρίξουν το πάρκο, θα είναι περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικές και, μόνο, όπως είπαμε, για την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου».

Σήμερα, μόλις ένα χρόνο από τις εκλογές που τον ανέδειξαν πρωθυπουργό, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει πράγματι αποφασίσει να θάψει κάτω από κάποιο μνημόνιο συνεργασίας με την QIA του Κατάρ και τα τσιμέντα της το μητροπολιτικό πάρκο μαζί με το «θάρρος», την «ευθύνη» και τα περιβαλλοντικά λόγια του για το Ελληνικό;

Η δική μας πρόταση παραμένει συνεπής και αμετακίνητη και τεκμηριωμένη:

Να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο, σε ολόκληρο τον ενιαίο χώρο του αεροδρόμιου και της παραλίας του Ελληνικού, γιατί είναι ένα έργο αναγκαίο, ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λεκανοπεδίου και για την αναπλήρωση της μεγάλης έλλειψης μητροπολιτικού πρασίνου στην Αθήνα που δεν είναι δυνατό να υποκατασταθεί, φτηνό και εφικτό.

Αυτή μας η πρόταση επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα της πρώτης φάσης της έρευνας που υλοποιεί επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Νίκο Μπελαβίλα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό και παρουσιάζεται την Κυριακή 26-9-2010 στο γήπεδο μπάσκετ της ολυμπιακής εγκατάστασης στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

Η οποιαδήποτε προσπάθεια τσιμεντοποίησης και ξεπουλήματος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού του μετώπου θα μας βρει, όπως πάντα, αποφασιστικά αντίθετους στο πλευρό των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου