Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Κυριακή 27 Ιουνίου : Η απάντηση των κατοίκων στη κρίση


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗ:
η απάντηση των κατοίκων στην κρίση

Τους τελευταίους μήνες ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση στη χώρα μας: η κρίση μας επηρεάζει πλέον και στην καθημερινότητά μας. Οι μισθοί πέφτουν, οι απολύσεις «χτυπάνε κόκκινο», οι συντάξεις συρρικνώνονται, τα πάντα ακριβαίνουν, η φορολογία γίνεται αβάσταχτη για τους περισσότερους από εμάς.

• Ιδιαίτερα για τους νέους κάτω των 30 – 35 ετών, το μέλλον προβλέπεται εξαιρετικά άσχημο: από την ανεργία στην ελαστική εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα, η σύνταξη σε μερικά χρόνια θα είναι μια ανάμνηση από το παρελθόν.
• Όσοι είναι 45 – 50 ετών, αν δεν απολυθούν, θα αναγκαστούν να δουλέψουν παραπάνω χρόνια από αυτά που είχαν υπολογίσει, με μειωμένες συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε και τα οικογενειακά δάνεια, τα έξοδα των παιδιών κλπ, που με τις μειώσεις των μισθών γίνονται βουνό για τα νοικοκυριά.
• Οι συνταξιούχοι, που ούτως ή άλλως είχαν μικρές συντάξεις, τώρα θα έχουν μικρότερες. Επιπλέον, με τις περικοπές σε φάρμακα και γιατρούς θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους αυτά για τα οποία θα έπρεπε να υπήρχε κρατική μέριμνα.
Βλέπουμε μια κυβέρνηση που εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές της «τρόικας», και μάλιστα χωρίς την έγκριση της Βουλής(!), θυμίζοντας μας τη χούντα. Ακούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως όλα αυτά «είναι προσωρινά», γίνονται «για το καλό της χώρας», «για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση». Λες και για την κρίση ευθυνόμαστε όλοι και άρα θα πρέπει να πληρώσουμε τα σπασμένα όλοι, λες και αν ξεπεράσουμε όπως λένε την κρίση η ζωή μας θα καλυτερέψει. Δε μας είπε κανείς πως τα μέτρα αυτά ήρθαν για να μείνουν ανεξάρτητα από την κρίση (ας σκεφτούμε πόσες φορές τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να αλλάξουν το ασφαλιστικό και σε ποια κατεύθυνση…).
Το περίφημο χρέος της χώρας με τα αστρονομικά επιτόκια εμείς οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι το έχουμε ήδη πληρώσει πολλάκις και αναμένεται να το πληρώσουμε άλλες τόσες φορές, ειδικά μετά την έναρξη της επιτήρησης από το ΔΝΤ. Αν μάλιστα συνεχίσουμε έτσι, το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρουμε να το αποπληρώσουμε ποτέ, καθώς τα επιτόκια θα τρέχουν και θα το αυξάνουν συνεχώς. Η από πολλούς αναμενόμενη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήρθε ποτέ, καθώς καμμία συνθήκη δεν προβλέπει την αντιμετώπιση των χρεών.
Η λύση που μας προτείνουν είναι η λιτότητα σε όλα τα επίπεδα. Η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, οι περικοπές σε εκπαίδευση, υγεία και κοινωνικές παροχές, οι τεράστιες σπατάλες σε εξοπλισμούς είναι ήδη πραγματικότητα. Και βλέπουμε όλοι πως όλα αυτά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των χρηματιστών και των μεγάλων εταιρειών και σε καμμία περίπτωση τις ανάγκες των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων. Ξέρουμε επίσης καλά πως με αυτά τα μέτρα όχι μόνο το πρόβλημα του χρέους δε θα λυθεί, αλλά θα χειροτερέψει η καθημερινότητά μας.
Σήμερα χρειάζεται επιτέλους να μιλήσουμε κι εμείς, οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου, του Μετς και του Παγκρατίου, που συναντηθήκαμε στους αγώνες στις γειτονιές μας, πετύχαμε σημαντικές νίκες και αισιοδοξούμε να πετύχουμε μεγαλύτερες. Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σε πολλές γειτονιές και στη δική μας να δημιουργηθούν επιτροπές και συνελεύσεις ενάντια στα νέα μέτρα. Στόχος είναι να ενημερωθούμε όλοι για το τι συμβαίνει (γιατί από την τηλεόραση σίγουρα δε θα μάθουμε την αλήθεια…), να συζητήσουμε τις απόψεις μας (που οι διάφοροι βουλευτές και υποστηρικτές του συστήματος φοβούνται να ακουστούν), να κινητοποιηθούμε στη γειτονιά και κεντρικά. Γιατί στις μέρες μας είναι αναγκαία η αλληλεγγύη, η συζήτηση, η ομαδική δουλειά και η μαχητική διεκδίκηση.
Ύστερα από τη μεγάλη μας συνέλευση στις 3 Μαϊου τα καθήκοντα είναι πολλά για όλους μας. Ο αγώνας θα κρατήσει αρκετά, χρειάζεται κόσμος και συντονισμός. Αλλά τέτοιες πρωτοβουλίες, μέσα από τις οποίες ακούγεται η φωνή του καθενός από εμάς, είναι που τρομάζουν όσους θέλουν να χειροτερέψουν τη ζωή μας.
• Nα ακυρωθούν όλα τα μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο της κυβέρνησης με ΔΝΤ-ΕΕ –ΕΚΤ.
• Nα φύγουν όλοι, πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες, τηλεαστέρες, που εκπροσωπούν το σύστημα της συνεχούς λιτότητας, της κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων, του εργασιακού μεσαίωνα, της σήψης και της διαφθοράς.
• Να σταματήσουμε επιτέλους να πληρώνουμε το υπέρογκο χρέος στους τοκογλύφους!
• Εθνικοποίηση των τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των μεγάλων επιχειρήσεων.
• Καμμία εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους μηχανισμούς της!
εμπιστοσύνη στη δύναμη μας, στη δύναμη του λαού

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου