Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού η οποία έγινε την περασμένη Πέμπτη. Την παρουσίαση έκανε εκ μέρους της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ ο καθηγητής Μπελαβίλας ενώ παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι Αργυρούπολης Ευσταθιάδης, Ελληνικού Κορτζίδης και Αλίμου Ορφανός.
Η έρευνα στην οποία προχώρησαν οι επιστήμονες του ΕΜΠ έχει μία πλήρη καταγραφή των 6.300 περίπου στρεμμάτων της περιοχής καθώς και των κτηρίων που αυτή εμπεριέχει. Σημαντικό στοιχείο είναι η καταγραφή του κόστους που απαιτείται για την κατασκευή του πάρκου και το οποίο κυμαίνεται απο 50 έως 100 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπλαση του όλου χώρου καθώς και τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν για να οδηγηθούμε στην ολοκλήρωσή του. Επισημαίνεται ότι ως πλαίσιο για τη μελέτη έχει υιοθετηθεί η αντίστοιχη μελέτη βάθους 15ετίας για την ανάπλαση του αεροδρομίου Τέμπελχοφ της Γερμανίας επιλέγοντας για το Ελληνικό το μάξιμουμ των 10 ετών.
Στις ομιλίες τους ο Δήμαρχος Αργυρούπολης Ευσταθιάδης υπερασπίστηκε την αρχική επιλογή για το σύνολο της έκτασης ως Μητροπολιτικό Πάρκο δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στην οποιαδήποτε οικοπεδοποίηση του χώρου. Ο Δήμαρχος Ελληνικού Κορτζίδης επισήμανε την ανάγκη σύνδεσης της διεκδίκησης του χώρου με τη μαζική κινητοποίηση των κατοίκων ενώ σε αποστροφή της τοποθέτησής του, δήλωσε ότι για το μόνο λόγο που θα συζητούσε την ανταποδοτική χρήση του χώρου θα ήταν εάν π.χ. μπορούσαν να φιλοξενηθούν στις ήδη υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού η Γυμναστική Ακαδημία με τα τμήματά της, ώστε ο ενιαίος χώρος που θα προέκυπτε απο την ένωση της Πυρκάλ με τη Γυμναστική Ακαδημία να μπορούσε να αποδοθεί ως ένα άλλο μεγάλο πάρκο στην τοπική κοινωνία. Τέλος ο Δήμαρχος Αλίμου Ορφανός, αναφέρθηκε στο ιστορικό της συνεργασίας των 4 Δήμων όσον αφορά την διεκδίκηση του συγκεκριμένου χώρου και δεσμεύτηκε για την παρουσίαση της μελέτης του ΕΜΠ στον Δήμο μας σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση. Ίσως είναι η ώρα, τώρα παρά ποτέ, οι Αλιμιώτες να υιοθετήσουν το αίτημα για Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και να κινητοποιηθούν δραστήρια στην κατεύθυνση αυτή. Το ιστολόγιο της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Πολιτών Αλίμου θα παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώνει διαρκώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου