Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ΟΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ εξαιτίας των αλλαγών που προβλέπεται να φέρει ο Καλλικράτης. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα παίρνουμε από άρθρο του Βήματος του Σαββάτου 17/7/10:

Υποχρεωτικές οι μετατάξεις των υπαλλήλων
Με νομοθετική ρύθμιση θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εντός της προεκλογικής περιόδου του Νοεμβρίου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

«Καυτό φθινόπωρο» προοιωνίζεται για τους εργαζομένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις Νομαρχίες, μετά την απροθυμία των υπαλλήλων να αποδεχθούν τις εθελοντικές μετατάξεις. Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού καθώς οι υπάλληλοι των νομαρχιών και των περιφερειών, αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις θερινές διακοπές, θα λαμβάνουν τα υπηρεσιακά σημειώματα για τις νέες θέσεις εργασίας τους.
Αναμένεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μπορούν, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει ως σήμερα, να γίνονται μετατάξεις ακόμη και εντός προεκλογικής περιόδου- με ορίζοντα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.
Οι μετατάξεις αποτελούν την πρώτη δοκιμασία αξιοπιστίας του θεσμού του «Καλλικράτη» και τείνουν να καταστούν δυσεπίλυτο πρόβλημα: Οι δήμαρχοι, κυρίως των πρωτευουσών των νομών, στις υπηρεσίες των οποίων θα μετατάσσονται υποχρεωτικά οι υπάλληλοι των νομαρχιών, άρχισαν ήδη να προβάλλουν ενστάσεις αποδοχής νέων εργαζομένων, δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής της μισθοδοσίας τους μετά και τις περικοπές στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους εξαιτίας του μνημονίου.
Η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των εθελοντικών μετατάξεων κάλεσε ήδη τους περιφερειάρχες να εκδώσουν ως τις 8 Αυγούστου 2010 τις διαπιστωτικές πράξεις για την τοποθέτηση του προσωπικού στις νέες θέσεις των «καλλικράτειων» δήμων. Η επιλογή θα γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η συνάφεια του κλάδου, τα καθήκοντα τα οποία ασκεί ο αιτών κτλ., έτσι ώστε να τοποθετηθούν σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας.
Πάντως, το 20% των υπό μετάταξη υπαλλήλων δήλωσε οικειοθελώς τις νέες θέσεις όπου επιθυμεί να μετακινηθεί. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 30.000 εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν πλέον σε αναγκαστική μετάταξη.
Σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να προστεθούν και περίπου 15.000 υπάλληλοι οι οποίοι έχει επιλεγεί να μεταταγούν μετά τις συγχωνεύσεις περίπου 4.000 Νομικών Προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικό της απροθυμίας των υπαλλήλων είναι ότι από τις 2.500 υπαλλήλους που θα μετατάσσονταν από τις νομαρχίες προς τους δήμους, δήλωσαν ότι επιθυμούν να μεταταγούν στους δήμους μόνον 350, εκ των οποίων οι 95 προέρχονται από τη Νομαρχία Αθηνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου