Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΔΝΤ


Άρχισαν ήδη να παρουσιάζονται στους δήμους οι παρενέργειες από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι του ΔΝΤ. Όπως είναι γνωστό, ήδη από τον καιρό του Προγράμματος Σταθερότητας είχαν αποφασιστεί μέτρα τα οποία αφορούσαν στη μείωση των κονδυλίων που προορίζονταν για τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά υπήρχαν κάποια τα οποία αφορούσαν στο προσωπικό που απασχολείται στους ΟΤΑ.
Σύμφωνα με αυτά προβλεπόταν για το 2010 να μη γίνει καμία πρόσληψη στους Δήμους, ενώ για το 2011 και το 2012 σε κάθε πέντε υπαλλήλους, οι οποίοι θα έφευγαν λόγω συνταξιοδότησης, προβλεπόταν η πρόσληψη ενός. Η εμπλοκή της χώρας μας στα δίχτυα του ΔΝΤ όχι μόνο επέσπευσε αυτά τα μέτρα, αλλά τα έκανε και ακόμη σκληρότερα. Τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά από Δήμους έχουν αρχίσει να ενημερώνονται εργαζόμενοι, είτε έκτακτοι, είτε προσληφθέντες εν αναμονή των τελικών πινάκων του ΑΣΕΠ, ότι η πάρεδρος η οποία ελέγχει τις μισθοδοσίες των Δήμων εξυπηρετώντας τη λογική των νέων οικονομικών μέτρων, προβάλει αντιρρήσεις στην πληρωμή των μισθών τους. Εν αναμονή της ψήφισης, εντός των επομένων ημερών, νόμου ο οποίος θα απαγορεύει τις προσλήψεις στους δήμους, οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί ότι το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο, εκτός αυτών με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όλοι οι υπόλοιποι θα απολυθούν.
Έτσι αφενός μεν μια νέα φουρνιά ανέργων οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στις 30.000 με 35.000 θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες, αφετέρου δε οι Δήμοι θα αρχίζουν να παρουσιάζουν πλείστα όσα λειτουργικά προβλήματα.
Τα πρώτα από αυτά θα αρχίζουν να εμφανίζονται, αν δεν έχουν ήδη αρχίσει, στις λεγόμενες μετωπικές υπηρεσίες των Δήμων. Σε αρκετούς Δήμους αυτή τη στιγμή, το προσωπικό το οποίο απασχολείται στα ΚΕΠ, ένα σημαντικό όσο και καινοτόμο θεσμό, έχει αρχίσει να μειώνεται. Σαν συνέπεια της μείωσης αυτής, βλέπουμε ότι σε πρώτο επίπεδο ήδη αρχίζει να μειώνεται το ωράριο εξυπηρέτησης δημοτών(εξαιτίας της μείωσης προσωπικού), ενώ σε δεύτερο επίπεδο κάποιους δήμους αρχίζει να τους απασχολεί σοβαρά το ενδεχόμενο του οριστικού κλεισίματός τους. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τις επιπτώσεις από την ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση της λειτουργίας των ΚΕΠ μέσω των οποίων πολλές υποθέσεις, από θεώρηση αντιγράφων μέχρι έκδοση πιστοποιητικών, μπορούσε να διεκπεραιωθούν.
Αμέσως μετά, τις συνέπειες θα τις υποστούν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Δεν είναι μόνο τα διάφορα προγράμματα όπως η Βοήθεια στο Σπίτι ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τα οποία επίσης σταδιακά θα οδηγηθούν στην κατάργηση. Πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οι βρεφονηπιακοί αλλά και οι παιδικοί σταθμοί οι οποίοι υποχρεωτικά πια υπάγονται στην αρμοδιότητα των δήμων. Από τη μια έχουμε τις αυξημένες σε σχέση με πέρυσι αιτήσεις εγγραφής σε αυτούς, λόγω της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος. Πολλές πλέον οικογένειες, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα μέχρι τώρα να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, αναγκάζονται στα πλαίσια της συρρίκνωσης των οικονομικών τους, να στραφούν επιτακτικά στους δήμους. Έτσι οι αιτήσεις εγγραφών υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες των ΟΤΑ, χωρίς να υπάρχει οικονομική συνδρομή από την πλευρά της πολιτείας. Από την άλλη η αδυναμία πρόσληψης νέου προσωπικού έχει οδηγήσει στο εξής φαινόμενο. Ενώ μέχρι τώρα ίσχυε το όριο των 25 παιδιών ανά τάξη, οδηγούμαστε στην αύξηση του ορίου αυτού στα 35 παιδιά χωρίς να είναι σίγουρο ότι και το νέο αυτό όριο θα τηρηθεί, όπως επίσης θα τηρηθεί και το ποιοτικό επίπεδο παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Χώρια του ότι ήδη τα τροφεία σε σχέση με πέρυσι σε μία σειρά δήμων είναι αυξημένα.
Το επόμενο επίπεδο στο οποίο θα παρουσιαστούν προβλήματα είναι ο τομέας καθαριότητας. Η μείωση του προσωπικού το οποίο απασχολείται σε αυτό, θα οδηγήσει σε παραπέρα ποιοτική υποβάθμιση αυτής και βέβαια μέσα από την απαξίωσή της, η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων είναι προ των πυλών.
Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η κατά 40% μείωση των Κεντρικών Αυτοδιοικητικών Πόρων (ΚΑΠ) τους οποίους υποχρεούται η πολιτεία να χορηγεί προς τους ΟΤΑ, γίνεται κατανοητό, σε συγκερασμό με τις συνέπειες του Καλλικράτη, ότι οι δήμοι θα αποτελούν πλέον φαντάσματα του μακρινού παρελθόντος.
Δυστυχώς και για το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης τα χειρότερα έρχονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου